Translate

lördag 14 juli 2018

Recension av Som stjärnor i natten
Jag är en av alla de som har gåvan att kunna leva sig in i böcker på det allra djupaste sätt. Jag vet inte om det är något man föds med eller lär sig men jag har svårt att förstå de som inte tycker att en riktigt bra bok kan vara bland det bästa som finns här i världen. Jag vill jag tro att det finns minst en bok för alla där ute någonstans. En bok som talar direkt till en. Jag har läst flera sådana böcker men det beror förmodligen på att jag också läst väldigt många.

Som stjärnor i natten är den första bok på kanske några månader, kanske ett år, kanske till och med tre år som berör mig på ett sådär riktigt djupt ”Jag glömmer allt annat i hela världen”-sätt.

Ord som sorglig, hemsk och svår är ord jag sett användas flitigt för att beskriva denna berättelse och kanske är den det men jag kan ändå inte undgå att känna att det är helt fel ord. Kanske finns det inte ens ord som räcker till för att beskriva denna berättelse men jag tänker ändå försöka.

Namn: Som stjärnor i natten

Författare: Jennifer Niven

Originaltitel: All the Bright Places

Översättare: Ylva Stålmarck

Bokförlag: Lilla pirat förlaget

Handling: Ett klocktorn. Ett möte. Två människors liv förändras för alltid.

Theodore Finch mer känd som Theodore ”Freak” står allra högst upp i skolans klocktorn. Han ställer sig själv tre frågor. Är det här en bra dag att dö på? Är idag rätt dag? Om inte idag - när?

Violet Markey, den populära tjejen som förlorat sin syster i en bilolycka står i samma klocktorn, redo att hoppa.

När de båda åter befinner sig på marken igen låter de alla tro att Violet ”hjälten” räddat Finch men sanningen är en helt annan.

Favoritcitat: ”I slutändan är det inte dagarna vi kommer ihåg utan ögonblicken.”

Analys: Som stjärnor i natten är viktig, efterlängtad och välbehövlig. Boken skildrar den stora kärleken och sann vänskap men tar även upp stora samhällsproblem. Likt Lotta Olsson säger jag: ”Den tar mänskliga känslor på allvar” och det gör allt för få idag. Likt hur det är i dagens samhälle speglar boken omvärldens bristande kunskaper när det gäller att se, förstå och agera när någon annan mår dåligt.

Boken signalerar starkt att det för länge sen var dags att öppna ögonen. Som författaren själv skriver: ”Var fyrtionde sekund tar någon sitt liv i världen. Var fyrtionde sekund lämnas någon kvar att hantera förlusten.”

Men trots denna skrämmande statistik inger denna bok likt Tretton själ varför och Skam hopp. Hopp för att dessa frågor äntligen blir belysta. För det är ett steg i rätt riktning och jag hoppas innerligt att jag får se den dag då människor får den hjälp de behöver och att vi då lever i ett mer förstående samhälle.

När jag ligger här under ett parasoll på en pir i Italien och skriver detta får det mig att tänka på allt jobbigt här i livet men också allt som är riktigt, riktigt fint. Och varför, Theodore Finch, det aldrig någonsin är rätt dag att dö.

Författarens slutord är:
Om du tror något är fel, prata om det
Du är inte ensam
Det är inte ditt fel
Det finns hjälp att få

Det är något vi alla bör ta med oss. Jag säger inte att det är lätt för det vet jag att det inte är, men du är inte ensam.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Sarah Dessen - författaren som alltid levererar

Sarah Dessen föddes år 1970 i Illinois, USA.  Sarah Dessen är för mig författaren som alltid levererar. Hon har lyckats leverera hela å...